Kamelfarmen – ett bygglov bort

Kamelfarmen – ett bygglov bort

ANGERED Nu är kamelfarmen vid Lärjeån bara ett bygglov bort. Med 200 000 kronor beviljade från regionen hoppas föreningen kunna börja bygga i höst. Under nästa år väntas puckeldjuren synas i Angered.

– Det ska inte bara vara de traditionella kamelerna utan även lamadjur och alpackor. Och vi kommer också att ha svenska får och getter i samma hage, säger Géza Nagy, ordförande i den ekonomiska föreningen som under flera års tid planerat för kommande kamelcentrat.
Tack vare de beviljade pengarna har föreningen nu på allvar kunnat börja projektera sin dröm.
– Det är redan klart att vi får använda platsen nedanför Angered arena, och just nu ritar vi det vi ska söka bygglov för. Två hus där det ena kommer att bli kamel-stall, Géza Nagy.

Kamelmjölk från Dubai
Som Tidningen Nordost berättat tidigare är det med siktet inställt på turism och lokala arbetstillfällen i Angered som kamelfarmen uppförs. Något som också ligger i kommunens intresse. 30 tjänster är förhoppningen att entréavgifter och försäljning av kringprodukter ska ge inom några år.
– Vi har kontakt med ett företag i Dubai som har tillstånd att exportera kamelmjölk till EU. De väntar bara på besked att få börja leverera, så egentligen skulle vi kunna börja sälja nu, säger Géza Nagy.

Stort intresse utifrån
Det låter nästan för otroligt för att vara sant, och det är halva grejen menar han. Intresset utifrån är det inget fel på. Tvärtom. Enligt ordföranden har flera Göteborgska kyrkor redan hört av sig för att få hyra kameler till nästa års julmarknader. Men först ska så klart farmen byggas och djuren köpas in.
– Vi siktar på att bygga i etapper och börjar med ett par djur. Om bygglovet inte tar för lång tid hoppas vi kunna börja bygga i höst, säger Géza Nagy.
Kanske är det grunden till ett annat projekt som också planerats i Angered under flera års tid.
– Världsbyn är ett alldeles för stort projekt att genomföra på en gång. Jag tänker att kamelcentrat är en del av byn, och om vi får detta så kan de andra bitarna falla på plats senare, säger Géza Nagy.