Kamelracing

Kamelracing är en populär sport i huvudsak Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Qatar, Bahrain, Kuwait och Oman.

I kamelracing rider inte en jockey alltid på kamelerna utan tränarna kör bredvid loppen i bilar som kan vara flera kilometer långa. Enheten som används för att kontrollera kamelerna kallas ”Robot Jockey” som är en mekanisk jockey som väger ungefär lika mycket som en barnjockey. Dessa robotar är fjärrstyrda av tränarna eller förarna, som sitter i bilen och styr kamelerna under loppet.

Banan har vanligtvis hinder som sanddyner och andra naturliga hinder, vilket gör loppet mer utmanande för både kameler och förare.

Det finns däremot också rapporterar om att barn används som jockeys tyvärr i somliga länder. Vi får hoppas det här försvinner alltmer med tiden och att robotjockeys blir standard i framtiden.

Kamelerna som tävlar är normalt sätt mellan 2 och 6 år

I slutet av loppet belönas vinnarna med priser och prispengar, och kamelerna som presterar bäst anses vara de mest värdefulla och säljs ofta för höga priser. Kamelracing är en populär sport och ett viktigt socialt evenemang i många av de länder där det praktiseras.

Det sänds i stort sätt aldrig på svensk TV, men vårt tips är att hålla utkik och söka på sportguiden.nu som har samtliga sportprogram som visas på svensk tv.