Den värdefulla kamelen

Kameler är mest kända för att vara hårt arbetande djur som kan överleva under långa perioder utan att äta eller dricka. De lever i öknen och finns i Mellanöstern, Centralasien, Afrika och Australien. Kameler har en lång historia som nyttodjur för människan och har ansetts vara ett värdefullt djur.

De har använts för persontransporter och som lastdjur samt för mat och kläder. Nedan följer några av de sätt som kameler fortfarande används på.

Kamelkapplöpning

Kamelkapplöpning är en turistattraktion och precis som i häst- och hundkapplöpning kan man spela på sin favoritkamel. Det är populärt i många länder som Pakistan, Saudiarabien, Jordanien, Förenade Arabemiraten och Australien.

Kameler kan nå hastigheter på upp till 65 kilometer i timmen. De avlas med siktet på att få fram egenskaper som gör att de kan springa fortare. Man vill ha långa ben och små hovar. Det finns årliga tävlingar och festivaler som Camel Cup i Australien och den årliga Stora festivalen för äkta arabiska kameler i Förenade Arabemiraten.

Mjölk

Kamelmjölk sägs vara närmare bröstmjölk än någon annan arts mjölk. Det är lite saltare än komjölk och rikt på vitamin B och C. Den innehåller tio gånger så mycket järn som komjölk.

Att dricka kamelmjölk är mycket populärt i arabvärlden och man gör också andra produkter som ost och yoghurt. Förutom ett högt mineral- och vitamininnehåll har laktoferrinet i mjölken antibakteriella, antivirala och den hjälper till att motverka sjukdomar som cancer, hiv, hepatit C och Alzheimers. Kamelmjölk är också populärt att använda för behandling av diabetes.

Kamelpolo

När man hör ordet polo så är det första man tänker på hästar. Men kameler används också för att spela detta spel. Kamelpolo spelas i Mongoliet, Rajasthan, Dubai och nu har det för första gången spelats i Europa.

Kamelpolo följer nästan samma regler som vanlig hästpolo. Det spelas i grupper om 8 till 60 deltagare. En av spelarna sitter framför puckeln och styr kamelen medan den andra deltagaren sitter bakom och slår på bollen. Kameler lägger sig ibland spontant ner, vilket kallas Koosh, under spelet och varje kamel tillåts lägga sig ner två gånger under en match.

Turism

Har du någonsin ridit på en kamel? Om inte, är det definitivt värt att prova om du får chansen. Turister brukar gilla kamelridning eftersom det är en upplevelse som är unikt för länder som har kameler.

På kamelsafari i Australien kan turister få en bättre upplevelse av det lokala djurlivet och den unika känslan av att färdas med kamel. I Förenade Arabemiraten finns ökensafari där turister kan uppleva sådant som kamelvandring, sandskidåkning, åka fyrhjuling och solnedgångsfotografering.

Kamelkött

Precis som kamelens mjölk, som sägs vara bättre för människan än komjölk, sägs också köttet vara mer hälsosamt än nötkött. Det är inte bara överlägset nötkött, medicinsk forskning har visat att det är bättre än andra typer av kött fastän det kan se ganska grovt och hårt ut. Köttet innehåller mindre fett och mer protein än nötkött, så det minskar risken för hjärtsjukdom, och innehåller mer järn än nötkött.

Kamelkött har visat sig skydda mot cancertumörer. Det innehåller också energi som behövs för att återställa kroppen efter utmattning och trötthet. Det är rikt på glykogen – det till och med smakar lite sött. Kamelkött har låg fetthalt, så det rekommenderas också för viktminskning.